Af Thomas Fabricius, køkkenchef

 

Vinagre de Jerez Reserva (sherryeddike) er smukt ravfarvet og har en kraftig aroma af tørret frugt og lagret sherry. Sherryeddike bliver produceret i det
sydspanske Jerezdistrikt, som er kendt for sine stærke traditioner – flamenco, tapas, tyrefægtning og ikke mindst produktion af sherry.

Denne måneds fokusprodukt, ”El Majuelo Jerez”, lagres efter solera-metoden i egetræsfade. Det betyder, at efterhånden som de nederste og ældste fade bliver tappet, fylder man op fra fadene ovenover. Det giver en ensartet og rund smag. Sherryen skal være mindst 2 år, før den må blive solgt, men er oftest ældre. Sherryeddike fås i et utal af kvaliteter, og her skal man typisk holde sig fra de allerbilligste. En god tommelfingerregel er, at jo mørkere sherryen er, jo bedre og fyldigere er den.

INSPIRATION

Jeg bruger den gerne til at justere syre i alle mørke og fyldige retter.
Den er især god i saucer til vildt og fjerkræ. Prøv den også i desserter, særligt
på friske jordbær er den fænomenal!