Af Torben Holst Schmidt, køkkenchef

 

Når sensommeren er over os, dækker den stedsegrønne krydderurt ”Sar” urtehaven med et hav af små – og spiselige – hvide og violette blomster. Den kulinariske krydderurt bliver 30-40 cm høj og kendes på sine lange, lancetformede blade, sin stærke aromatiske duft og peberagtige smag, der minder en smule om timian. 

Sar går også under navnet ”bønneurt” – et meget passende navn, da den har et helt specielt forhold til bønnen. Ud over at tilføre en fantastisk smag til retter med tørrede bønner, så er den nemlig en tro væbner til bønneplanterne, når de skal beskyttes mod bønnebladlus i køkkenhaven. 

Krydderurten findes i to udgaver: en sommersar, som er etårig, og en vintersar, som er en flerårig plante. Sommersar er mere aromatisk end vintersar, hvorimod vintersar er skarpere i smagen. Fælles for dem begge er, at de skal bruges med måde, så smagen ikke bliver for dominerende.

  

INSPIRATION

Jeg bruger den gerne i vegetarretter, hvor bælgfrugter indgår, da den giver en super dyb smag til retten. Jeg venter lidt med at tilsætte urten, da noget af smagen ellers går tabt. Sar spises både frisk og tørret og går godt sammen andre krydderier som oregano, timian og basilikum. I syltning, supper og marinader til okse, gris, fisk og fjerkræ er sar en skøn smagsgiver. En hjemmelavet sar-olie smager også helt fantastisk.