Af Kenneth Sørensen, gastronomisk chef

 

Kapers er små blomsterknopper, som gror på flotte, grønne buske. Kapersbuskene vokser vildt i Sydeuropa, og de stortrives i klipperevner og sprækket murværk, hvor de kan få fred og ro. Sicilien har ry for at producere verdens bedste kapers med en kraftfuld og aromatisk smag. På Lipari, en lille ø ud for Sicilien, har man stolte traditioner for produktion af kapers. Her vokser de i ideelle forhold, hvor solens stråler forkæler dem mest muligt. 

De smagfulde kapers, vi bruger, er blomsterknopper, der plukkes og syltes i vineddike. Kapersene håndplukkes nænsomt ved daggry, så de ikke når at åbne sig. Plukkes kapersknopperne ikke i tide, vil de springe ud og blive til smukke, hvide blomster. Kapersene ligger i en lage af havsalt mellem 30 og 45 dage, hvor de gradvist tilsættes mere havsalt, indtil de opnår den smag, som har gjort dem verdensberømte.


INSPIRATION

Jeg bruger dem gerne… som tilbehør til en sildemad og pariserbøf eller som smagsgiver i tomatsalater, sauce tatar eller den italienske klassiker, vitello tonnato, med kalv og tuncreme.