Arkæologiske fund tyder på, at byggen har været dyrket i mere end 6.000 år. I dag er byg den næstmest udbredte kornsort i Danmark. Byggen kan kendes på sine lange, lysegrønne strå, som gør den til et utroligt smukt syn, når den svajer på de danske marker.
Byg var en populær spise i middelalderen, specielt fordi den var billig og mættende. Senere blev byg udkonkurreret af den fine hvede, der med sit høje glutenindhold har en bedre hæveevne - Det giver et mere luftigt og let brød. I dag bliver byggen budt velkommen i vores nordiske køkken, både på grund af det lave glutenindhold, men også fordi byg er rig på mineraler og fibre. Der er også godt bid i kornsorten, som både kan ristes, bages, koges og males til mel med stor velsmag!


INSPIRATION

Jeg bruger den gerne… som drys henover salater og andre retter, da den har en god, knasende konsistens. Sortbyggens intense farve giver retterne ekstra wow-effekt. Bygkorn kan tilsættes diverse retter og tager især godt imod smag og marinade, når de er varme. De er også velegnede som bygotto.