Af Anni Andersen, køkkenchef

 

Matcha dyrkes i Japan af de bedste skud gyokuro teblade, som er blandt de fineste japanske teer. Den ligner ikke den klassiske grønne te, vi kender. I stedet for at rulle tebladene til tebreve, bliver de dampet og gennemtørret straks efter høsten. Herefter males teen til fint pulver og bliver til matcha. Ved dyrkningen overdækkes tebuskene med bambusmåtter, så de ikke står i direkte sollys. Det giver et rigt indhold af vitaminer, mineraler og aminosyrer i teen, og samtidig får den en mere intens, frisk og sødlig smag. Japanerne bruger matcha ved specielle te-ceremonier, hvor det ikke blot er indtagelsen, men i lige så høj grad tilberedningen af teen, der tillægges stor værdi.

INSPIRATION

Matcha kan nydes som te, men er også en skøn smagsgiver i madlavning, eksempelvis i chiagrød, kagecremer og andre desserter som is, kager, milkshakes og lignende. Matcheopskrifter dukker op i bunkevis rundt omkring, da det er super populært. Jeg har også brugt det i japanske retter til marinering af blandt andet kylling og fisk.