Af Ninna Zeuthen, køkkenchef

 

Det er en sand fryd for øjet, når de mange millioner af mandeltræer dækker det spanske landskab med sine smukke hvid-lyserøde blomster i begyndelsen af året. Efter nogle varme og solrige sommermåneder er det smagsløgenes tur til forkælelse, når de velsmagende mandler er klar til at blive høstet.

Den spanske marconamandel er en af de mest eksklusive og delikate sorter. Faktisk betragtes den som verdens fineste og er derfor en populær ingrediens i gourmetrestauranter verden over. Den er kendetegnet ved sin flade og runde facon og ikke mindst for sin delikate og milde mandelsmag samt høje indhold af mandelolie.

Med sine spanske rødder er marconamandlen en fast ingrediens i det spanske køkken. Eksempelvis anvendes den som et sprødt indslag til den spanske nougatdessert ”Turrón” eller til tapasbordet.

 

INSPIRATION

Jeg bruger den gerne som en lækker snack, hvor jeg rister mandlerne med olivenolie og trøffelsalt, røget paprika eller havsalt. Jeg bruger den også til at tilføje ekstra bid og smag til retter med eksempelvis kylling eller i en dejlig hjemmelavet dukkah, hvor mandlerne blandes med masser af skønne krydderier, sesam og friske urter. I dessertkøkkenet er den også en fast ingrediens. Eksempelvis i mine toscatærter eller til julekonfekt, hvor mandlerne overtrækkes med hvid chokolade og derefter vendes i lakridspulver.