Af Kenneth Nielsen, køkkenchef

 

Når saftige vindruer tørres, får vi søde rosiner – og de kommer i mange forskellige størrelser og farver. USA er verdenskendt for sin rosinavl, men lyse jumbo-rosiner produceres især i lande som Sydafrika og Chile.
De gyldne rosiner er omtrent 2-3 gange større end andre rosintyper, og derfor opfattes de af mange som en luksusudgave.

De gyldne jumbo-rosiner laves af grønne, stenfri vindruer – helst af sorten Sultanas. Typisk bades de i olie, før de tørres, da det fremskynder tørringsprocessen. De kan bruges både til morgen, middag og aften.
På morgenbordet er de et fortrinligt bud på en smagsgiver i din müesli eller som et sødt strejf i hjemmebagt brød. Også i salater eller i varme retter fungerer de godt, da tørrede jumbo-rosiner smagsmæssigt minder om de små, brune rosiner, som de fleste kender.

INSPIRATION

Jeg bruger dem gerne som lækkert tilbehør til ost eller salat. Hvis man sylter dem på forhånd, er de nemme at tilsætte som et sødt element til alverdens retter. De er gode med et strejf af chili eller andre varme krydderier i retter, som drager inspiration fra Mellemøsten.