
Dyrkelsen og brugen af bladbeder kan spores helt tilbage til år 600 f.Kr., så man kan med rette sige, at når man tager en bid af en bladbede, er det som at tage en bid af gastronomiens historie. Bladbeder er nært beslægtet med rødbeder, men hvor rødbederne giver os fyldige rødder, får vi af bladbederne – som navnet antyder – store, lækre blade. Deres smag minder om spinat i så høj grad, at bladene ofte bruges som alternativ til spinat i friske salater eller varme pastaretter.
Bladbeder er i sæson fra juni til og med oktober, og de findes i mange forskellige farver som f.eks. lysegrøn, orange, rød, gul og hvid. Ved tilberedning skal stilken og bladene altid skilles ad, da stilken har en hårdere konsistens og derfor kræver en anden håndtering end bladene.
INSPIRATION
Jeg bruger den gerne… som alternativ til spinat. Da bladbedernes smag minder om spinatens, kan de anvendes i de samme retter. Bladbeders stilke er mere kraftige og sprøde, så de kan enten sauteres eller blancheres.