Af Christina Dyna Rasmussen, køkkenchef

 

Selvom ansjosen er en lille fisk, har den en stor smag! Den kan bruges til mange forskellige ting f.eks. Garum-saft, der kommer fra Sicilien.
Her har man stolte traditioner for fangst og håndtering af ansjoser. Fiskene vaskes og håndrenses indenfor 24 timer efter fangsten. Herefter lægges de i en lage med havsalt i helt op til 12 måneder. Ansjossaft laves ved, at ansjoserne tages op af lagen, hvorefter lagen filtreres, til der kun er den rige Garum-saft tilbage.

Med sin kraftige umami-smag er Garum fantastisk god til at fremhæve smagen i andre komponenter. Umami er den femte grundsmag, som er en udefinerbar blanding af de fire grundsmage: salt, sødt, surt og bittert. Ansjossaft er meget smagfuld og intens, så det er ikke tilfældigt, at den sicilianske umami-bombe er blevet en elsket Middelhavsspecialitet.

INSPIRATION

Jeg bruger den gerne til at give fylde og salt i maden. Den kan bruges i alt fra friske salater, kød, paté og leverpostej til ristet brød med en skive solmoden tomat. På Sicilien bruges den bl.a. til at dryppe ud over modne honningmeloner, der kan nydes til et glas vin.